Zupa

Zupa grochowa

Zupa grochowa – czyli bierzemy groch, ziemniaki, boczek i kiełbasę – i mamy pyszną zupę. Grochówka, gdyż taka będzie popularna nazwa tej zupy, nie jest może najprostrza w przygotowaniu, ale z całą pewnością przygotowanie jej da dużo satysfakcji również podniebieniu.

Zazwyczaj zalecane jest, aby groch moczyć przez noc zanim weźmiemy się za przygotowanie zupy. Dzięki temu będzie on bardziej “soczysty”.Fasola

Przykładowo, aby przyrządzić zupę grochową bierzemy około pół kilograma grochu i moczymy przez noc w zimnej ale przegotowanej wodzie. Rano gotujemy go w tej samej wodzie, gdzie czas gotowania zależy właściwie od grochu – jeśli długo się “moczył” to w zasadzi pół godziny powinno wystarczyć. Podczas gotowania groch lubi kipieć, więc można gotować bez przykrycia, lub z uchyloną pokrywką i często mieszać.

Kiedy groch będzie prawie miękki, dodajemy pokrojone w drobną kostkę trzy ziemniaki i marchewkę, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy, aż warzywa zmiękną.

Zupa grochowaNastępnie bierzemy ok 150 dag boczeku, tyleż samo kiełbasy i cebulę, i wszystko kroimy w kostkę. Na suchej patelni najpierw podsmażamy boczek, potem dodajemy kiełbasę z cebulą. Kiedy wszystko się usmaży, dodajemy do gotującej się zupy grochowej. Doprawiamy majerankiem i pozostałymi przyprawami, gotujemy jeszcze chwilę i.. Voila! Można podawać.

To tylko jeden z wielu przepisów na zupę grochową, czy grochówkę. Postaramy się opublikować tutaj ich wiele więcej.

Post to Twitter Post to Digg Post to Facebook Send Gmail

Ostatnio o zupach:

Zupa – dlaczego

Dlaczego właśnie o zupach jest ten serwis?
Zupa jest daniem może nie najłatwiejszym do przyrządzenia, ale ze względu na swą ciekłą naturę, jest bardzo dobrze przyswajalna przez organizm. Szczególnie w zimie - talerz zupy pomidorowej, gulaszowej czy grochowej nie tylko rozgrzewa, ale daje energię.
W serwisie tym nie skupiamy się na jednym rodzaju zup, znajdziesz tutaj coś o wielu ich typach, w tym o zupie ogórkowej, grzybowej, pieczarkowej czy cebulowej. Mam nadzieję, iż zamieszczone tu przepisy i porady przydadzą się szerokiemu gronu internautów.

Copyright © Zupa. All rights reserved.