Zupa

Bierzemy wołowinę (może być antrykot, ok 1kg) – trzeba ją posolić, popieprzyć i obtoczyć mocno w mące.
Następnie na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć mięso (partiami) do zrumienienia. Wyjąć je łyżką cedzakową (tłuszcz jest potrzebny do dalszego obsmażania). Przełożyć do sporego garnka w którym będziemy robili naszą zupę gulaszową.
Potrzebujemy kolorowe papryki (żółte, zielone, czerwone) – pokrojone w kostkę. Obsmażyć je i wyjąć łyżką cedzakową, odłożyć.
Dużo cebuli – 3kg. Obsmażyć ją lekko aby zmiękła, dodać czosnek (2 głowki pokrojone w plasterki), wsypać paprykę słodką – 2 torebki -  i ostrą (czuszki lub torebka chili), nie wolno przypalić, odłożyć.
Do mięsa wlać 2 litry bulionu wołowego, dodać przyprawy gulaszowe – również 2 torebki, gotować pod przykryciem aż mięso będzie prawie miękkie ale nie będzie „rozlatywało” się.
Dodać litr soku pomidorowego, kilogram ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę i gotować ok. 1 godz. Doprawić wg własnego uznania i podawać.

Post to Twitter Post to Digg Post to Facebook Send Gmail

Comments are closed.

Ostatnio o zupach:

Zupa – dlaczego

Dlaczego właśnie o zupach jest ten serwis?
Zupa jest daniem może nie najłatwiejszym do przyrządzenia, ale ze względu na swą ciekłą naturę, jest bardzo dobrze przyswajalna przez organizm. Szczególnie w zimie - talerz zupy pomidorowej, gulaszowej czy grochowej nie tylko rozgrzewa, ale daje energię.
W serwisie tym nie skupiamy się na jednym rodzaju zup, znajdziesz tutaj coś o wielu ich typach, w tym o zupie ogórkowej, grzybowej, pieczarkowej czy cebulowej. Mam nadzieję, iż zamieszczone tu przepisy i porady przydadzą się szerokiemu gronu internautów.

Copyright © Zupa. All rights reserved.