Zupa

Przepis na zupe ogonową – niektórzy są fanami tej zupy, inni nie lubią. Niemniej jednak, szczegóły poniżej.

Składniki:

  • około 0,5kk ogonów wieprzowych lub wołowych
  • 2 grzyby suszone
  • 1 marchew,
  • 1 cebula,
  • 1 seler
  • koncentrat pomidorowy,
  • papryka mielona,
  • natka pietruszki,
  • 2 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz ziarnisty,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • ewentualnie łyżka mąki i masła na zasmażkę,

Zupa ogonowa

Jak teraz przygotować zupę ogonową?

Grzyby namocz, pokrój. Następnie ogony pozbaw tłuszczu, podziel na porcje i ugotuj z solą, pieprzem, zielem angielskim oraz liściem laurowym. Dodaj grzyby. Kiedy mięso będzie już miękkie, wyjmij z wywaru, obierz z kości i pokrój w kawałki.

Cebulę pokrój w małe cząstki, marchew w plasterki, seler zaś możesz zetrzeć na grubej tarce. Usmaż to wszystko na maśle. Do wywaru dodaj mięso i usmażone warzywa, zapraw koncentratem pomidorowym, czy też ewentualnie zasmażką. Dopraw do smaku solą i papryką.

Podawaj z makaronem lub grzankami, posypane natką pietruszki.

Smacznego!

Post to Twitter Post to Digg Post to Facebook Send Gmail

Comments are closed.

Ostatnio o zupach:

Zupa – dlaczego

Dlaczego właśnie o zupach jest ten serwis?
Zupa jest daniem może nie najłatwiejszym do przyrządzenia, ale ze względu na swą ciekłą naturę, jest bardzo dobrze przyswajalna przez organizm. Szczególnie w zimie - talerz zupy pomidorowej, gulaszowej czy grochowej nie tylko rozgrzewa, ale daje energię.
W serwisie tym nie skupiamy się na jednym rodzaju zup, znajdziesz tutaj coś o wielu ich typach, w tym o zupie ogórkowej, grzybowej, pieczarkowej czy cebulowej. Mam nadzieję, iż zamieszczone tu przepisy i porady przydadzą się szerokiemu gronu internautów.

Copyright © Zupa. All rights reserved.